cito wikipedia: (da cui ho preso queste righe) alla voce Body Building
Cutting and bulking The general strategy adopted by most present-day competitive bodybuilders is to make muscle gains for most of the year (known as the "off-season") and approximately 12–14 weeks from competition attempt to lose body fat (referred to as "cutting") while minimizing the loss of muscle mass. Generally this involves reducing calorie intake and increasing aerobic exercise while monitoring body fat percentage.
The precise effectiveness of the cutting and bulking strategy is unknown, with only limited observational case studies on the subject. No studies involving precise hypercaloric feeding combined with resistance exercise have been conducted.
Many non-competitive bodybuilders choose not to adopt this strategy, as it often results in significant unwanted fat gain during the "bulking" phase (particularly for those who do not use anabolic steroids). While competitive bodybuilders focus their efforts to achieve a peak appearance during a brief "competition season", most ordinary people prefer to maintain an attractive physique year-round. Anecdotal evidence suggests that a proper training program combined with a modestly hypercaloric diet with proper macronutrient balance can produce steady gains in size and strength, while avoiding significant increases in body fat.
Ora la mia domanda è...qualcuno sa fornirmi delle esperienze dirette di ciò?
Sia in un senso che nell'altro.
C'è qualcuno di voi che non fa bulking e cutting, avendo dei risultati decenti?
p.s. io punto ad un fisico più fitness che di grossi volumi, quindi bassa percentuale di grasso e addome in vista...il resto della muscolatura che si veda "disegnato" in maniera armoniosa ma non come grosso volume di centrimetri di carne.
Nel mio caso si parla di mantenere o sviluppare "millimetri" di massa, non centimetri.
per ora sto ancora in regime leggermente ipocalorico e sto perdendo gradualmente l'adipe sull'addome, ora mi si vedono i bordi laterali del muscolo dell' addome ma la superficie è ancora appannata
appena arrivo ad avere un minimo di addome in vista, voglio mantenermi lì e ingrossare un po' i bicipiti che sono la parte meno massiccia del mio corpo
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